o nama.predstave.radionice.video.blog.kontakti.novosti.natječaji.arhiva

Regionalni natječaj za dramski tekst za kazalište za djecu i mlade

Prvi natječaj za dramski tekst za djecu i mlade Tigar teatar pokrenuo je 2005 godine kada su se na natječaj javila 44 autora iz Hrvatske i susjednih zemalja. Taj prvi natječaj nije donio pobjednika, a objavljivanje novog natječaja usporila je i činjenica da je osnovana nagrada Mali Marul koja je u potpunosti preuzela ulogu našeg natječaja.

Objava drugog natječaja sazrela je odlukom da ciljani autori nisu samo s područja naše države nego da potičemo kreativnost i razmjenu u širem kulturnom krugu koji vežu isti ili slični jezici.
Godine 2010 s Ogulinskim festivalom bajke odlučili smo realizirati takav, regionalni natječaj.
Rezultat je bio odličan; od 54 pristigla teksta autora iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i dijaspore odabran je tekst suvremenog autora Igora Rajkija “Čarobnjak” u užem izboru od dva teksta.

Uprizorenje prvonagrađenog teksta na kazališnim daskama poduprijeo je Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. Ostale tekstove promoviramo preko portala Medioteka te planiramo napraviti knjižicu izabranih najboljih tekstova s natječaja.

Stručni žiri natječaja činili su Jadranka Žderić urednica Sretne knjige, Igor Ružić urednik kulturnog programa radija 101 i kazališni kritičar i Vanja Matujec glumica, dramska pedagoginja i redateljica, te Iva Matija Bitanga i Ida Loher, osnivačice Tigar Teatra.